tapas

Lad os lige dissekere, hvad tapas egentlig er for noget

Lad os lige dissekere, hvad tapas egentlig er for noget

Tapas lyder så eksotisk for os danskere, og det har da også sydlandsk oprindelse, nærmere betegnet fra Spanien.

Men spanierne ser det måske ikke så eksotisk, som vi gør det, for man skal jo gerne væk fra ens egen egn for at finde ting mere interessante, end hvis man lige kan finde det nede på hjørnet, hvilket man også nu kan med retten herhjemme, hvor man gør lidt ekstra ud af det for at få lidt af Spanien ind i det danske.

Lad os dog starte med en sammenligning: Hvad napper vi danskere lige på farten, har mange afarter og navne af og kan lave en stor omgang af, hvis vi ikke magter at lave “rigtig” aftensmad?

Vi smører os da en masse rugbrødsmadder!

Nu er den slags jo også gået hen og blevet en kulinarisk oplevelse både herhjemme og i udlandet, men ret beset kan stort set alle mennesker lave rugbrødsmadder, så længe de har rugbrød, pålæg og to arme.

Og det ser de fleste af os ikke som noget specielt, men mere som en nødløsning eller noget, man trods alt lige kan bikse sammen. Man ville næppe servere det til en pænere familiemiddag.

Nu er nogle rugbrødsmadder jo praktisk talt også kun én ret, hvoraf tapas består af en masse forskellige, ofte små retter, man lige kan bikse sammen efter lyst eller besøg, om det er til frokost eller aftensmad.

Men rugbrødsmadder er jo også en slags tapas, da det kun er bunden, der er bestemt, mens man kan vælge meget forskelligt pålæg, vælge smør eller fedt fra og tilsætte krydderier, lave afarter, landgangsbrød med franskbrød, amagermadder med videre.

Derfor taler man faktisk også om dansk tapas, hvor man lige bikser nogle små retter sammen, der ikke kræver så meget anretning ofte andet end, at man bare skal stille det frem og måske varme det op.

Her er det så bare i dansk variant.