Amerikanske pandekager eller dem fra Rasmus Klump?
Hvem er ikke vild med pandekager? Vi er i hvert fald mange – både børn og voksne – som elsker dem. Med is, med syltetøj, med frisk frugt. Til morgenmad, til dessert til fødselsdag og hverdag, sommer og vinter. Man kan altid finde en anledning, der gør dagen til pandekagedag.
Og så findes de jo i alverdens afskygninger.
De klassiske, tynde ‘Rasmus Klump-pandekager’
Den gode gammeldags pandekage, som de fleste af os kender fra vores barndom, laves typisk med ganske få og gængse ingredienser. Har du æg, mel, mælk, smør og en lille smule salt og sukker på lager, er du allerede godt på vej.
Men som så mange andre traditionsrige retter, findes ‘Rasmus Klump-pandekagen’ i et utal af varianter. Nogle bruger kærnemælk, andre sværger til sødmælk, nogle tilsætter lidt kardemomme eller vanilje til dejen, og nogle bruger flere æg end andre.
Pandekagerne bliver ofte serveret med syltetøj eller is til, men bær og frugt, nutella, smør og sukker er også hyggelige og lækre ideer.
Amerikanske pandekager
De er mindre, de er tykkere, og de er at finde på enhver brunch-buffet med respekt for sig selv. Vi kalder dem ‘amerikanske pandekager’.
Også de kan varieres i en uendelighed, når man først har styr på sin grundopskrift. Man kan for eksempel give dejen et tvist med:
- krydderier som vanilje, kanel eller kardemomme
- hakkede mandler eller nødder
- lidt havregryn
- moset banan
- chiafrø
Og det er kun fantasien og smagsløgene, der sætter grænser for, hvordan man kan servere sine amerikanske pandekager.
Ahornsirup er en klassiker til, men man kan også lade sig inspirere af den måde, vi danskere ofte spiser traditionelle pandekager på, og servere dem med is, sukker eller syltetøj. Og man kan naturligvis spise dem sammen med alverdens frugt og bær.
Hvis det skal være ‘rigtig’ amerikansk, kan man servere sine amerikanske pandekager i stakke og sammen med sprødt bacon, små, stegte pølser og lidt røræg til en ekstra lækker morgenmad.