autisme

Autismens påvirkning på familien

Autismens påvirkning på familien

En autismediagnose ændrer ikke kun livet for det diagnosticerede barn, men også  resten af familien. Forældre til et autistisk barn har en del at se til på grund af komplicerede terapiplaner, hjemmebehandlinger, en travl hverdag med job og andre familieforpligtelser. Der kan også være økonomisk stress forbundet med sådan en diagnose pga. dyre terapier og behandlinger. Alt dette kan føre til stress.

Stress kan påvirke familielivet på forskellige måder. Forældre til autistiske børn skal imødekomme deres børns behov samt imødekomme deres families behov. At håndtere de stress, der er forbundet med at være forældre til et autistisk barn, kan styrke familier og ægteskaber, men det er hårdt arbejde og måske får man også brug for hjælp udefra.

Der er mange måder, hvorpå en autismediagnose kan påvirke forældre.
Autisme medbringer en masse følelsesmæssige op- og nedture for forældrene, som starter allerede inden diagnosen og fortsætter på ubestemt tid. En undersøgelse har vist, at mødre til børn med autisme ofte vurderer deres egen mentale velbefindende som middel eller dårlig.

Sammenlignet med befolkningen generelt er deres stress niveau meget højere. Udover at have et højere stressniveau kan forældre til autistiske børn også opleve følgende:

Forlegenhed over barnets opførsel

Føle sig socialt isoleret

Frustration over forskellen mellem den forældreoplevelse, de har og den, de havde forestillet sig

Skyld over barnets udfordringer

Fortvivlelse fordi barnet ikke kan ’’helbredes’’

Vrede på barnet og efterfølgende skyldfølelse over den følelse

Vrede på sig selv, læger og/eller ægtefælle

Lettelse, fordi der er et navn på deres barns udfordringer

En følelse af at være overvældet

Det er hårdt for ægteskabet
En anden undersøgelse har vist, at forældre til autistiske børn har større risiko for at blive skilt, end folk med børn uden autisme. Det er blandt andet fordi.

Forældre accepterer ofte deres barns autismediagnose på forskellige tidspunkter og på forskellige måder, hvilket kan forårsage konflikt.

Det er ofte udfordrende at finde børnepasning til autistiske børn.

Økonomisk stress kan forårsage problemer mellem ægtefæller.

Der er ingen tvivl om at forældre med ovenstående udfordringer, kan have brug for autisme rådgivning og professionel hjælp, så de kan få hverdagen til at fungere og reducere stressniveauet.